Walter Gouw over solidariteit, goed werkgeverschap en bestaanszekerheid
Door: Walter Gouw
Mij hard maken voor de rechten van werknemers kreeg ik van thuis mee. Solidariteit was er een groot goed en dat is het voor mij nog steeds. Ik ga graag uit van het goede van de mens. En van zijn of haar talenten. Uit die gedachte zijn MZ Services vijftien jaar geleden en later ABGL geboren. In deze organisaties zetten mijn collega’s en ik onze drijfveren en passies voort: organisaties en mensen helpen groeien.
De rechten van arbeiders
Ik ben getogen in Tilburg en geboren in Rotterdam-Zuid en kom uit een familie van havenarbeiders. Daar liggen mijn roots en zijn mijn drijfveren ontstaan. Mijn opa’s hebben altijd strijd geleverd voor goede arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Het gesprek thuis ging daar veel over. Het harde werken, niet klagen en opkomen voor werknemers heb ik van hen. Dat ik sociologie ging studeren, verbaasde niemand.
Ik heb altijd waarde gehecht aan kansengelijkheid, opkomen voor mensen die het nodig hebben en welvaartsverdeling. Dat heb ik aan mijn opa’s en ouders te danken.
Waarden vanuit huis
Voor mij is opkomen voor anderen en solidariteit heel normaal. Dat kreeg ik van thuis uit mee en drijft me nu. Evenals uitgaan van het goede. Dat heeft mijn moeder me altijd op het hart gedrukt. En dat neem ik nog steeds mee in mijn werk. Zowel naar OR-trainingen, kandidaten voor een mobiliteitsdienstverband en naar collega’s. Als we uitgaan van elkaars talenten, kom je veel verder.
Ik geloof dat wanneer je voor een dubbeltje geboren bent, je een kwartje kunt worden. Dat heb ik echt van vroeger. Om dat te bereiken moet je uitgaan van talenten en het goede om je heen.
Ook ga ik altijd uit van de menselijke maat. Zodra mensen oplossingen gaan zoeken in regels en systemen haak ik af. Dan gaan bij mij alarmbellen rinkelen. Net als bij termen als liberalisering, marktwerking in de zorg en flexibilisering van arbeid. Deze termen laten zich moeilijk rijmen met het bieden van bestaanszekerheid en het invulling geven aan goed werkgeverschap.
Vaste baan naar ondernemen
Na mijn studie ging ik in loondienst bij de lokale overheid en later bij een zakelijke dienstverlener als trainer en adviseur. Hetzelfde werk als wat ik nog altijd met plezier doe. In die tijd ontmoette ik Antoon van Baal. We kwamen elkaar wel eens tegen bij opdrachten. Adviseren en trainen deden we op dezelfde manier: we bleken uit hetzelfde hout gesneden. Daardoor ontstond het idee om voor onszelf te beginnen.
Dat is inmiddels vijftien jaar geleden. Het begon met MZ Services. Later startten we ABGL samen met Ad Anthonissen. Allemaal vanuit dezelfde beweegredenen: solidariteit, goed werkgeverschap en bestaanszekerheid. Twijfels hebben we nooit gehad. We hadden vertrouwen in elkaar, onszelf en ons kunnen. Dus gingen we ervoor.
Een eigen sausje
Als zelfstandig ondernemer kun je een persoonlijk sausje over de werkwijze gooien. Vanaf het begin probeer ik mijn waarden en die van mijn collega’s in het DNA van de organisaties terug te laten komen. Dat is onder andere focussen op het goede.
Natuurlijk kun je zeggen dat kandidaten voor een mobiliteitsdienstverband zijn vastgelopen en er dingen niet goed zijn gegaan. Maar door daarop te blijven drukken, kom je niet verder. Liever kijk ik naar wat er wel goed ging en wat er mogelijk is. Dat geldt ook voor OR-trainingen. Als een OR ergens tegenaan loopt, focussen we niet op waarom dat gebeurt maar op wat er wel goed gaat en hoe we dat kunnen uitvergroten. Zo kom je verder.