Hoe corona ons werk op lange termijn verandert
Door: Didi Verhagen
Er zijn inmiddels pagina’s volgeschreven over de effecten van corona op de arbeidsmarkt. Ook bij MZ Services. Van corona-updates tot een whitepaper over reorganisaties als gevolg van de crisis. In eerste instantie zagen we de pandemie als een kortetermijnissue. Inmiddels weten we wel beter. Deze bizarre tijd heeft ook op de lange termijn invloed op onze manier van werken. Dit verwachten wij.
Meer thuiswerken
We kijken allemaal reikhalzend uit naar de dag dat we weer gewoon met alle collega’s op kantoor kunnen werken. Toch zal er ook meer thuis gewerkt worden, ook als dat niet meer moet. Sterker nog, Nieuwsuur deed een rondgang bij 25 van de grootste bedrijven in Nederland en ontdekte dat zij de kantoorruimte met de helft verkleinen na corona.
Nu zorgt thuiswerken in coronatijd voor veel mensen voor een hoge werkdruk en daardoor extra stress. De werk-privébalans vervaagt, werk in combinatie met thuisonderwijs is uitputtend en niet iedereen heeft de juiste faciliteiten om goed thuis te werken. Vanuit goed werkgeverschap vind ik dat een werkgever daarop in moet spelen. Maar ook wanneer het niet meer moet maar een keuze is.
Als je van werknemers vraagt meer thuis te werken omdat je kantoorruimte inlevert, moet je een stapje harder zetten om het veilig en gezond thuiswerken te garanderen. Een goede bureaustoel, een in hoogte verstelbaar bureau of een toetsenbord. Ga na bij je collega’s of zij over de juiste materialen beschikken om thuis te werken. Niet alleen tijdens de pandemie, maar ook daarna. Hierin faciliteren is een zorgplicht die je als werkgever hebt.
De balans bewaken
Het belang van goed contact met collega’s wordt steeds duidelijker. Communicatie onderling is vooral functioneel. Natuurlijk is efficiënt online vergaderen fijn, maar de praatjes bij het koffieapparaat zijn zeker zo belangrijk. Stiekem wordt daar veel interne informatie gedeeld. Besef ook dat samen brainstormen en fysiek sparren de innovatie en creativiteit in de organisatie ten goede komt. Daarom is die balans tussen thuis en op locatie werken heel belangrijk. Blijf hierover in gesprek met elkaar om dat evenwicht te behouden.
Arbeidsvoorwaarden
Er gaan inmiddels geluiden op voor het afschaffen van reiskostenvergoeding en het invoeren van een thuiswerkvergoeding. Volgens mij is het belangrijker om in totaliteit naar het arbeidsvoorwaardenpakket te kijken. Op basis van het aantal wc-papiervelletjes of Senseo pads de thuiswerkvergoeding bepalen, lijkt mij niet de beste manier. Kijk eerder naar wat je in plaats van een vaste werklocatie biedt, dat hoeft niet meteen of alleen een financiële vergoeding te zijn.
Wanneer je iemand dagelijks ziet, kun je beter inschatten hoe gezond diegene is, hoe het op mentaal en fysiek vlak met hem of haar gaat. Wanneer mensen meer thuiswerken staat een werkgever voor een grotere uitdaging op dit terrein. Als OR kun je je rol pakken door thema’s als vitaliteit, leefstijl en duurzame inzetbaarheid op de agenda te zetten, samen met de bestuurder concreet te maken én dit te integreren in het (thuiswerk)beleid.
Veranderend werk
We behandelden nu steeds hoe het werk verandert na corona. Maar voor veel mensen was dit ook een periode van bezinning. Want, als collega’s en werkomgeving wegvallen en puur je takenpakket overblijft, ben je dan nog gelukkig met je werk?
Waarschijnlijk zullen heel wat mensen van baan veranderen na deze periode. Omdat ze uit het werk op zich te weinig plezier halen. Of misschien omdat de digitaliseringsslag die in rap tempo is gemaakt, een te grote stap is. Bepaalde beroepen zijn er snel anders uit gaan zien door de noodzakelijke verplaatsing naar online. Wil je daarin mee en kun je dat ook? En vergeet de reorganisaties die als gevolg plaatsvinden niet. De arbeidsmarkt zal een flinke verschuiving tegemoet gaan, en omdat het zich zo ín organisaties afspeelt zal de OR een ongekend grote rol gaan hebben!