Werkgeluk heb je zelf in de hand. Zo kun je het verbeteren
Werkgeluk is een ongrijpbaar en heel persoonlijk fenomeen. Maar o zo belangrijk. Want zonder ga je het niet volhouden in je baan. Hoe zorg je dat je werkgelukkig bent? Hoe kunnen organisaties daaraan bijdragen? Carin Meijer, senior adviseur mobiliteit en vitaloog bij Geerts & Partners (ook deel van Yris), gaat er in dit blog dieper op in.
Als je werkgelukkig bent, haal je voldoening, plezier en motivatie uit je baan. Tot zover de uitleg die voor iedereen geldt. Carin: “Werkgeluk is heel persoonlijk en subjectief. Het draait om vragen als: Wat is voor mij belangrijk? Waar word ik blij van? Zet ik mijn talenten voldoende in? Past de bedrijfscultuur bij mijn normen en waarden?”
Chef werkgeluk ben je zelf
Die vragen kun je alleen zelf beantwoorden. Carin: “Je bent zelf grotendeels verantwoordelijk voor je werkgeluk. Jij bent degene die weet of je plezier in je baan hebt en er iets aan kan doen als dat niet zo is. Eigenaarschap, noem ik dat. Stel je hebt een collega of leidinggevende waar het niet zo mee klikt. Hoe ga je hiermee om? Allereerst door je eigen gedrag onder de loep te nemen. Als dit geen effect heeft, schakel je hulp of advies in.”
Tips voor meer werkgeluk
Carin geeft een aantal tips, die je ook in je privéleven kunt toepassen. Want werkgeluk en gelukkig zijn in het leven gaan hand in hand. “Focus op wat er wel is en wees daar dankbaar voor. Gebruik positief taalgebruik. Geniet van de kleine dingen. Doe op tijd niks. Humor is belangrijk. Het zijn clichés, maar het mooie van clichés is dat ze meestal waar zijn”, zegt Carin. Specifiek voor werksituaties adviseert ze: “Doe regelmatig aan zelfreflectie en vraag jezelf af: Spreek ik mij uit? Geef ik bij mijn leidinggevende aan waar ik (werk)gelukkig van word?”
Werkgeluk draait om vragen als: Wat is voor mij belangrijk? Waar word ik blij van? Zet ik mijn talenten voldoende in? Past de bedrijfscultuur bij mijn normen en waarden?
Carin Meijer
Werkgelukkiger via vitaliteit en cultuur
Ook organisaties kunnen bijdragen aan werkgeluk via vitaliteit en cultuur. Denk aan concrete acties, zoals het faciliteren van samen sporten, een gezonde kantine, een frisse, lichte werkomgeving. Carin: “Maar bovenal gaat het om de cultuur. Daar kan geen gezonde kantine tegenop.” Cultuur zit volgens Carin in kleine dingen. “Aandacht en oprechte interesse. Een simpel gesprekje of een oprecht compliment kan iemands dag maken. Maar ook: zetten we iemand wel in op zijn talenten? Is er ruimte om extra taken te doen? Mensen willen gezien en gewaardeerd worden. Dat vertaalt zich naar werkgeluk.”
Ook organisaties kunnen bijdragen aan werkgeluk via vitaliteit en cultuur.
Carin Meijer
De rol van de OR bij werkgeluk
Ondernemingsraden kunnen organisaties helpen bij vitaliteit en werkgeluk door deze thema’s op de kaart te zetten, mee te denken over acties en beleid kritisch te bekijken.
Kan jouw organisatie wel wat werkgeluk gebruiken?
Wij denken graag met je mee hoe je dit als OR binnen jouw organisatie op de kaart zet.