De ondernemingsraad (OR) is een belangrijke schakel in de samenwerking tussen werknemers en werkgevers binnen een organisatie. Maar wat doet een OR precies en waarom zou je overwegen om lid te worden? In dit blog leggen we dat graag aan je uit.

Wat is een ondernemingsraad?

Een ondernemingsraad is een medezeggenschapsorgaan dat bestaat uit gekozen werknemers van een bedrijf of organisatie. De OR vertegenwoordigt de belangen van de werknemers en overlegt met de werkgever over belangrijke kwesties zoals arbeidsomstandigheden, reorganisaties, en het personeelsbeleid. De rechten en plichten van een OR zijn vastgelegd in de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Wil je als (toekomstig) OR-lid meer weten over de WOR? Bekijk onze basistraining WOR (in Tilburg & Zwolle).

Waarom lid worden van de OR?

1. Meedenken en meebeslissen
Als OR-lid heb je de unieke kans om invloed uit te oefenen op beslissingen die de werkvloer en de organisatie als geheel aangaan. Je kunt meedenken over strategische keuzes en ervoor zorgen dat de stem van de medewerkers wordt gehoord. Dit geeft een gevoel van betrokkenheid en verantwoordelijkheid.

2. Persoonlijke en professionele groei
Lid zijn van een OR biedt een waardevolle leerschool op het gebied van communicatie, onderhandelen, en samenwerken. Je ontwikkelt vaardigheden zoals presenteren, argumenteren, en luisteren. Bovendien leer je veel over het reilen en zeilen van de organisatie, wat je ook in je verdere carrière ten goede kan komen.

3. Netwerk en samenwerking
In de OR werk je nauw samen met collega’s uit verschillende afdelingen en met diverse achtergronden. Dit versterkt je netwerk binnen de organisatie en geeft je een breder perspectief op de bedrijfsvoering. Bovendien leer je omgaan met verschillende belangen en meningen, wat je sociale en samenwerkingsvaardigheden versterkt.

4. Bijdragen aan een positieve werkcultuur
Door actief deel te nemen aan de OR kun je bijdragen aan een positieve en transparante werkcultuur. Je kunt je inzetten voor betere arbeidsomstandigheden, eerlijk beleid en een constructieve dialoog tussen werknemers en werkgevers. Dit zorgt voor een prettiger en veiliger werkklimaat voor iedereen.

Hoe word je OR-lid?
De meeste ondernemingsraden worden gekozen door de werknemers. Als je geïnteresseerd bent, kun je je verkiesbaar stellen bij de volgende OR-verkiezingen in jouw bedrijf. Het kan nuttig zijn om je goed in te lezen over de taken en verantwoordelijkheden van een OR-lid en met huidige leden te praten om een goed beeld te krijgen.

Lid worden van een ondernemingsraad is niet alleen een waardevolle bijdrage aan je organisatie, maar ook een persoonlijke uitdaging en een kans voor groei. Door je stem te laten horen, kun je een verschil maken voor je collega’s en de organisatie als geheel. Dus, waar wacht je nog op? Stel je verkiesbaar en maak impact!

Meer weten over medezeggenschap? Advies op maat? Neem contact met ons op!

×

Samen (mede)zeg je meer! 12 dec

Doe mee aan ons event op 12 december - Samen (mede)zeg je meer!-  en ontdek hoe je samen meer bereikt. Volg interactieve workshops en netwerk met OR-leden. Gratis inschrijving! Meer info en aanmelden