Hoe ondernemingsraden strategisch en toekomstgericht kunnen bijdragen aan het succes van de organisatie

Veel ondernemingsraden (OR’en) beginnen hun zittingstermijn met een belangrijke vraag: hoe willen we de komende periode onze rol invullen? Deze discussie gaat vaak niet alleen over formele bevoegdheden, maar ook over de bredere bijdrage die de OR kan leveren aan de organisatie.

Steeds vaker kiezen OR’en voor een meer strategische, toekomstgerichte benadering. Bij MZ Services zijn we enthousiast over deze ontwikkeling en ondersteunen we ondernemingsraden graag om deze nieuwe rol optimaal te vervullen.

Van reactieve naar strategische medezeggenschap

Veel ondernemingsraden zien weinig uitdaging meer in het spelen van een reactieve rol, gericht op operationele onderwerpen. Ze zien veel meer heil is het leveren van taken naar een proactievere, strategische bijdrage.

Dit betekent dat OR’en niet alleen meer willen reageren op voorstellen van de bestuurder, maar ook actief willen meedenken over de toekomst van de organisatie. Veel OR’en zouden graag meer doen dan alleen controleren of bepaalde beslissingen binnen hun advies- of instemmingsrecht vallen. Ze willen een betrokken en waardevolle partner zijn, met oog voor zowel de belangen van de werknemers als het succes van de onderneming.

Het belang van waardevolle input van werknemers

De input van werknemers is van onschatbare waarde bij het nemen van belangrijke beslissingen. Het overleg tussen de OR en de bestuurder kan leiden tot betere besluiten die bijdragen aan een mooie toekomst voor de onderneming. Bij MZ Services merken we dat veel klanten de traditionele discussies over formele bevoegdheden – zoals het advies- of instemmingsrecht – een gepasseerd station vinden.

Maar ook moderne bestuurders waarderen de strategische inzichten die de OR inbrengt, juist omdat die inzichten vaak leiden tot weloverwogen beslissingen die zowel werknemers als de organisatie als geheel ten goede komen.

Toekomstgerichte medezeggenschap volgens de SER

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft onlangs een brochure gepubliceerd met de titel “Toekomstgerichte Medezeggenschap“. Deze brochure biedt ondernemingsraden waardevolle tips en onderwerpen waarmee ze aan de slag kunnen om zichzelf te ontwikkelen tot een strategische gesprekspartner voor de bestuurder. Het document is een bron van inspiratie voor elke OR die verder wil kijken dan de traditionele kaders van medezeggenschap en een actieve rol wil spelen in de strategische besluitvorming binnen de organisatie.

Samen kunnen we zorgen dat jouw ondernemingsraad niet alleen een formele toezichthouder is, maar een proactieve, strategische partner die bijdraagt aan het succes van de organisatie!

Bij MZ Services denken we graag mee met ondernemingsraden die deze stap willen maken naar een meer strategische rol. Of het nu gaat om advies, training of een vrijblijvend gesprek, wij staan klaar om jouw OR op weg te helpen.

Wij komen graag bij je langs om de mogelijkheden te bespreken, maar je bent ook van harte welkom op ons kantoor in hartje Tilburg voor een goed gesprek en een heerlijke kop koffie.

×

Samen (mede)zeg je meer! 12 dec

Doe mee aan ons event op 12 december - Samen (mede)zeg je meer!-  en ontdek hoe je samen meer bereikt. Volg interactieve workshops en netwerk met OR-leden. Gratis inschrijving! Meer info en aanmelden