Een toekomstbestendig pensioen

Alle pensioenregelingen in Nederland zullen tussen nu en 2028 worden aangepast aan de Wet toekomst pensioenen, de Wtp. In de afgelopen 9 blogs hebben we jullie stap voor stap meegenomen door alle aanpassingen. In dit laatste blog zoomen we in op de pensioenregeling zoals die straks werkt onder de nieuwe wetgeving.

Door: &Gommer Pensions Group

Wat is stap 1 tot en met 9 ook alweer?

pensioen gommer wtp OR, medezeggenschapDe eerste stap van het ‘10-stappenplan WTP’ is investeren in kennis. Lees er meer over in dit blog: Stap 1. Stap 2 is inventariseren waar je nu staat. Wanneer je als voltallige OR voldoende kennis hebt en een duidelijk beeld hebt van waar jullie staan en wat de impact zal zijn van de aanpassing, kun je inhoudelijk aan de slag met het maken van keuzes.

De eerste keuze daarna is die tussen een solidaire of flexibele premieregeling. Vervolgens behandel je bij stap 4 de vraag of de opgebouwde pensioenen wel of niet worden ingevaren. Bij stap 5 schreven wij over het bepalen van de flatrate en stap 6 gaat over de compensatie. In blog 7 gaven wij vijf redenen waarom je werknemers op tijd moet informeren. Blog 8 behandelde het transitieplan dat moet worden opgesteld en blog 9 ging over de vereiste individuele instemming.

Nieuwe pensioenregeling

Pensioenpremies zullen worden gestort in de persoonlijke pot van werknemers. De omvang van de pot bepaalt de hoogte van het pensioen. Binnen veel pensioenregelingen krijgen werknemers individuele keuzemogelijkheden om de pensioenpot, en daarmee het pensioen, te beïnvloeden.

Zij kunnen kiezen om meer of minder premie in te leggen, of het risicoprofiel aan te passen. Daarnaast kan er gekozen worden voor extra risicoverzekeringen, zoals een extra partner- of wezenpensioen of een Anw-hiaat pensioen.

De bestaande keuzes van eerder of later met pensioen gaan, wel of geen partnerpensioen na pensionering, een hoog-laag pensioenuitkering of 10% ineens op de pensioendatum blijven bestaan.
Dat roept natuurlijk de vraag op, hoe ga je al die keuzes maken als werknemer?

Keuzebegeleiding

Uitvoerders worden straks verplicht om werknemers te helpen in de keuzes. In de nieuwe wet wordt dat keuzebegeleiding genoemd. Deze begeleiding is gericht op keuzes in de eigen regeling en zal vaak bestaan uit informatie. Persoonlijke begeleiding of advies zal het vaak niet zijn. En keuzes die werknemers moeten maken staan vaak niet los van hun persoonlijke wensen en doelen en de totale financiële situatie.

Werknemers helpen als ondernemingsraad

Dit roept een belangrijke vraag op voor ondernemingsraden. In welke mate wil je dat jullie werknemers begeleiding krijgen, nadat jullie over zijn naar een pensioenregeling volgens de nieuwe wet?

Er zijn 5 niveaus:

  1. De basis is standaard keuzebegeleiding door de uitvoerder.
  2. De tweede laag is het actief periodiek informeren over de regeling, en de keuzemogelijkheden. Dit kan bijvoorbeeld door jaarlijkse sessies en nieuwsbrief-items.
  3. De derde laag is informeren als nodig? Daarbij moet je denken aan het versturen van persoonlijke berichten naar werknemers op cruciale momenten.
  4. De eerste lagen kunnen worden aangevuld met persoonlijke gesprekken. Denk hierbij aan een periodiek onderhoudsgesprek, bijvoorbeeld eens per 1 tot 3 jaar.
  5. Je kunt nog een stap dieper gaan en kiezen voor begeleiding in de vorm van persoonlijk advies. Dat kun je aan iedereen aanbieden op de pensioendatum, maar ook eerder bijvoorbeeld vanaf 60 jaar, kunnen mensen hier gebruik van maken. Vaak worden de keuzes vanaf 50 jaar in een pensioenregeling belangrijk en impactvol. Je kunt er dus ook voor kiezen om advies vanaf 50 jaar toe te staan.

Hoe nu verder als OR

Als ondernemingsraad is het zaak om eerst samen met de werkgever toe te werken naar een nieuwe pensioenregeling volgens de nieuwe pensioenwet. Maar neem tijdens de gesprekken over die nieuwe pensioenregeling meteen de communicatie mee. En vraag je bij alle keuzes af of mensen in staat zijn om te kiezen en op welke manier jullie werknemers daarin willen helpen of begeleiden. En zo ja, op welk niveau en welke manier je dat wilt doen.
Een goede pensioenregeling met keuzemogelijkheden wordt alleen maar optimaal benut wanneer de gebruikers ervan, jullie collega’s, ook in staat zijn goede keuzes te maken.

In het 10-stappenplan is inzichtelijk gemaakt hoe de pensioenregeling aan te passen naar de Wet Toekomst Pensioenen. Wil je het stappenplan bekijken?