Wat is de taak van de OR?

De taak van de Ondernemingsraad (OR) is volgens artikel 2 WOR een bijdrage leveren aan het goed functioneren van de onderneming in al haar doelstellingen. Dit doet de OR door een vertegenwoordiging te vormen van en overleg te voeren namens de werknemers. 

De belangrijkste taken zijn: 

Vertegenwoordigen van werknemers 

De OR vertegenwoordigt de stem van de medewerkers in beleids- en besluitvorming. 

Adviseren 

De OR heeft adviesrecht bij belangrijke besluiten, zoals reorganisaties, fusies, investeringen en strategische wijzigingen. 

Instemmen 

De OR heeft instemmingsrecht over regelingen die werknemers direct raken, zoals arbeidsomstandigheden, werktijden en personeelsbeleid. 

Toezicht houden 

De OR controleert of de organisatie zich houdt aan wetten, cao-afspraken en het arbobeleid. 

Overleg voeren 

De OR overlegt regelmatig met de directie over de strategie, het beleid en de impact hiervan op medewerkers. 

De OR fungeert als brug tussen werknemers en directie, met als doel een balans te vinden tussen werknemersbelangen en de organisatiebelangen.

Ondernemingen of organisaties met 50 of meer medewerkers moeten een ondernemingsraad (OR) hebben. Let wel: in sommige cao’s is geregeld dat organisaties met minder medewerkers ook al verplicht zijn om een OR in te stellen. Bedrijven met minder dan 50 (of het in de cao bepaalde aantal)  medewerkers hebben deze verplichting niet. 

De ondernemer is wettelijk verantwoordelijk om een OR op te starten wanneer het aantal medewerkers boven de 50 komt, maar het initiatief kan ook vanuit medewerkers komen. 

50 werknemers of meer: OR 

Voor ondernemingen of organisaties met 50 of meer medewerkers is een ondernemingsraad (OR) verplicht. Heeft een ondernemer meer bedrijven? Dan moet elk bedrijf met minimaal 50 medewerkers een eigen OR hebben. Heeft de ondernemer meerdere bedrijven met elk minder dan 50 medewerkers? Dan mag dit 1 gemeenschappelijke OR zijn. 

Wat zijn werknemers? 

De WOR spreekt niet van werknemers, maar van “in de onderneming werkzame personen”. Dat zijn sowieso mensen met een arbeidsovereenkomst met de onderneming, maar onder bepaalde voorwaarden worden ook uitzendkrachten die langere tijd door de onderneming ingeleend worden én eigen medewerkers die bij een andere onderneming tewerkgesteld zijn als “in de onderneming werkzaam” beschouwd. 

 10 tot 50 werknemers: OR of PVT of PV 

Voor ondernemingen of organisaties met 10 tot 50 medewerkers (of: “in de onderneming werkzame personen”) is een ondernemingsraad (OR) niet verplicht. Zij mogen deze wel instellen. Is er geen OR? Dan is een personeelsvertegenwoordiging (PVT) verplicht, als de meerderheid van de medewerkers daarom vraagt. Is er geen OR of PVT? Dan moet de ondernemer het personeel minimaal 2 keer per jaar inspraak en informatie geven tijdens een personeelsvergadering (PV)