Wat is instemmingsplichtig? 

Instemmingsplichtig betekent dat de directie van een organisatie toestemming moet vragen aan de Ondernemingsraad (OR) voordat zij bepaalde besluiten mag nemen die invloed hebben op het personeelsbeleid of arbeidsomstandigheden. Zonder instemming van de OR kan het besluit niet worden uitgevoerd. 

Voorbeelden van instemmingsplichtige onderwerpen: 

  • Wijzigingen in arbeids- of verlofregelingen (zoals werktijden, vakantiebeleid).
  • Invoering of wijziging van een pensioenregeling.
  • Beleidswijzigingen over gezondheid, veiligheid of welzijn (Arbobeleid).
  • Veranderingen in beoordelingssystemen of functioneringsgesprekken. 

Alle onderwerpen die onder het instemmingsrecht van de OR vallen, vind je in artikel 27 van de Wet op de ondernemingsraden.

Instemmingsplicht geeft de OR directe invloed op besluiten die werknemers direct raken. Zonder instemming van de OR mag de directie deze besluiten dus niet uitvoeren, tenzij een rechter anders beslist. 

Voert een directie een instemmingsplichtig besluit toch uit zonder instemming van de OR, dan kan de OR de nietigheid van dat besluit inroepen en eventueel de kantonrechter vragen om de directie terug te fluiten.

Omgekeerd kan ook een directie naar de kantonrechter stappen, wanneer zij van mening is dat de OR zijn instemming onterecht weigert te geven. De rechter kan dan vervangende instemming verlenen.