Wat is je rol als OR met de RvT of RvC?

De rol van de Ondernemingsraad (OR) ten opzichte van de Raad van Toezicht (RvT) of de Raad van Commissarissen (RvC) is om samen te werken en waar nodig invloed uit te oefenen op strategische besluiten en toezicht binnen de organisatie. Dit zijn de belangrijkste aspecten: 

Adviesrecht

  • De OR kan advies geven aan de RvT/RvC over belangrijke besluiten, zoals reorganisaties, fusies of benoemingen van bestuurders. Dit is geregeld in de Wet op de Ondernemingsraden (WOR). 

Informatievoorziening

  • De OR heeft recht op informatie van de RvT/RvC over beleidsplannen en toezichtkwesties die van invloed zijn op de werknemers. 

Overleg voeren

  • De OR heeft het recht om direct overleg te voeren met de RvT/RvC. Dit kan helpen om toezicht en beleid beter af te stemmen op de belangen van de werknemers. 
  • Tijdens het (minimaal) halfjaarlijkse overleg over de algemene gang van zaken (art. 24 WOR) hebben leden van de RvT of RvC een verschijnplicht. 
  • Bij de verplichte overlegvergadering over een adviesplichtig besluit zijn volgens art. 25, lid 4 WOR ook leden van de RvT of RvC aanwezig. 

Voordrachtsrecht bij benoeming van commissarissen

  • Bij bepaalde organisaties heeft de OR het recht om een lid voor te dragen voor de RvT/RvC, waarmee de werknemersstem direct wordt vertegenwoordigd in het toezicht. 

Signaalfunctie

  • De OR kan zorgen, zoals werkdruk, reorganisaties of arbeidsomstandigheden, direct kenbaar maken aan de RvT/RvC als de directie hier onvoldoende op acteert. 

De OR fungeert als schakel tussen de werknemers, directie en toezichthouders. Via advies, overleg en voordrachtsrecht kan de OR invloed uitoefenen op strategisch toezicht en zorgen dat werknemersbelangen worden meegenomen in beslissingen.