Een training duurzame inzetbaarheid voor jouw OR

11 juli 2018

Door: Wieteke Krol

Duurzame inzetbaarheid is een hot topic. Werkgevers beseffen steeds beter dat het in ieders belang is om een gezonde organisatie te zijn met fitte werknemers. Op deze manier word je een aantrekkelijke werkgever die werknemers kan boeien en binden. Vooral in bepaalde sectoren met hoge werkdruk en fysiek zwaar werk blijkt dit een probleem waarover men het hoofd breekt. Met de training duurzame inzetbaarheid bereidt jouw OR zich optimaal voor.

Toetsen

Veel bedrijven hebben duurzame inzetbaarheid in de cao gezet. Dat wil niet zeggen dat er ook daadwerkelijk wat mee wordt gedaan. De OR kan toetsen of bedrijven zich aan hun eigen regels houden. Stel: jouw ondernemingsraad weet dat er in de cao verplichte scholingsmogelijkheden staan, maar volgens de achterban komt daar in de praktijk niets van terecht. Dan is het aan jullie om dit aan te kaarten bij de bestuurder. 

Duurzame inzetbaarheid is een verplichting

In de WOR staat dat jouw ondernemingsraad verplicht is erop toe te zien dat arbeidsvoorwaarden worden nageleefd en medewerkers werkplezier hebben. Duurzame inzetbaarheid is dus een onderwerp dat jullie niet mogen negeren. 

Wacht niet af

Wij stimuleren OR’en niet reactief, maar proactief te werken. Als jullie in wat rustiger vaarwater verkeren, is dat een uitstekend moment om een onderwerp als duurzame inzetbaarheid aan te pakken. Natuurlijk hoef je niet ineens met een heel plan op de proppen te komen. Het kan al heel veel doen om uit te zoeken hoe de situatie is in het bedrijf. Of jullie helpen het gesprek op gang.

Wat is duurzame inzetbaarheid precies?

 

Het initiatiefrecht gebruiken

Als ondernemingsraad hebben jullie gelukkig een wettelijk recht op actie ondernemen. Als jullie constateren dat er nog niet genoeg aan duurzame inzetbaarheid wordt gedaan, kunnen jullie zelf een plan initiëren. De werkgever is verplicht dat serieus te nemen. Let wel op: net zoals het bestuur verplicht is om adviesaanvragen te onderbouwen, moeten jullie ook met een gedegen plan komen.

Houd de relatie met de bestuurder goed

Creëer zoveel mogelijk draagvlak. Als jullie ervoor kiezen jullie initiatiefrecht te gebruiken, is het slim de bestuurder zo vroeg mogelijk bij die plannen te betrekken. Deponeer niet ineens een kant-en-klaar plan op het bureau van de werkgever. Vergeet vooral de achterban niet. Zorg dat je polst waar behoefte aan is. 

 

Wieteke Krol

Wieteke denkt graag met je mee!