adviesrecht, paul smarius

Foto: Paul Smarius

Door: Paul Smarius

Het belangrijkste uitgangspunt van de WOR is dat de ondernemingsraad (OR) is ingesteld in het belang van het goed functioneren van de onderneming in al haar doelstellingen. Dit kan niet genoeg benadrukt worden. Om dit uitgangspunt te ondersteunen, kent de WOR verschillende bepalingen die als handvatten voor de OR dienen.

 

De bepalingen die het meest opvallen zijn artikel 25 (het adviesrecht) en artikel 27 (instemmingsrecht). Beide zijn van groot belang, maar er zijn ook andere bevoegdheden die de OR in de WOR krijgt aangereikt. Het artikel 24-overleg behoort zonder twijfel tot de belangrijkste bevoegdheden.

Wat is het ‘artikel 24-overleg’?

Artikel 24 van de WOR schrijft voor dat er minstens twee keer per jaar een overlegvergadering moet plaatsvinden waarin de algemene gang van zaken van de onderneming wordt besproken. Deze vergaderingen dienen zowel om vooruit te kijken als om terug te blikken.

Tijdens de overlegvergadering verstrekt de ondernemer algemene informatie over de werkzaamheden en resultaten van de onderneming over het afgelopen halfjaar. Dit is een goed moment om terug te blikken op de afgelopen periode. Een ideale tijd om de overlegvergadering te plannen is kort nadat de jaarrekening is gepubliceerd en/of nadat de begroting is vastgesteld.

Voor de toekomst is de overlegvergadering bedoeld om de aankomende plannen van de ondernemer te bespreken en afspraken te maken over de betrokkenheid van de OR. Dit geldt vooral voor plannen waarvoor de ondernemer verplicht is advies (artikel 25) of instemming (artikel 27) te vragen. Het doel is om de OR vroegtijdig bij deze plannen te betrekken, zodat zij al invloed kan uitoefenen voordat er een advies- of instemmingsaanvraag wordt ingediend. Ook hier is de vastgestelde begroting een nuttig document om te gebruiken.

Overlegvergadering artikel 24

Medezeggenschap zou geen medezeggenschap zijn als de overlegvergadering zo beperkt was. De OR is vrij om onderwerpen op de agenda te zetten die zij van belang acht. Het gaat immers om het bespreken van de ‘algemene gang van zaken’.

Als voorbeeld noem ik de recente rapportageplicht die voortvloeit uit de wet ‘Ingroeiquotum en streefcijfers’ uit 2022. Deze wet heeft als doel een evenwichtige verhouding tussen mannen en vrouwen in topfuncties te creëren door passende en ambitieuze streefcijfers vast te stellen. In eerste instantie geldt de rapportageplicht alleen voor de 5000 grote ondernemingen in ons land. Maar andere ondernemingen kunnen hier natuurlijk ook mee aan de slag.

Hoe mooi is het om het instrument van de overlegvergadering te gebruiken om de man-vrouwverdeling binnen de onderneming ter sprake te brengen? Zet dit onderwerp op de agenda wanneer er tijdens de overlegvergadering vooruit wordt gekeken naar de komende periode. Hoe gaat de ondernemer zorgen voor een evenwichtigere verhouding tussen mannen en vrouwen binnen de onderneming? Zijn er plannen gemaakt om dit na te streven? En zo nee, waarom niet?

Kort gezegd: grijp als OR de overlegvergadering aan om de voor jullie belangrijke onderwerpen op de agenda te zetten. Hoe eerder de OR wordt betrokken, hoe groter de invloed zal zijn!

Wil je meer weten over artikel 24 – het overlegrecht? Neem contact op met trainer-adviseur Paul Smarius. Paul vertelt je graag meer!

×

Samen (mede)zeg je meer! 12 dec

Doe mee aan ons event op 12 december - Samen (mede)zeg je meer!-  en ontdek hoe je samen meer bereikt. Volg interactieve workshops en netwerk met OR-leden. Gratis inschrijving! Meer info en aanmelden