OR, ondernemingsraadHet werven van nieuwe OR-leden, 6 tips! 

Het werven van nieuwe leden voor de ondernemingsraad (OR) kan een uitdaging zijn. Vaak hebben medewerkers geen volledig beeld van wat OR-werk inhoudt, of ze zijn te druk met hun reguliere taken om actief deel te nemen. Toch is een goed functionerende OR essentieel voor een gezonde bedrijfsvoering en een sterke stem van de medewerkers.

In dit blog delen we praktische strategieën om nieuwe OR-leden te werven en het enthousiasme voor OR-werk te vergroten. En we geven een workshop op het OR Kennisfestival op 14 november over dit onderwerp.

  1. Maak OR-werk zichtbaar en begrijpelijk

Veel medewerkers weten simpelweg niet wat de OR doet of hoe ze betrokken kunnen raken. Begin met transparantie: zorg dat de taken en verantwoordelijkheden van de OR duidelijk zijn. Dit kun je doen door: 

  • Regelmatig communiceren over de successen van de OR, bijvoorbeeld via nieuwsbrieven, intranet of teamvergaderingen. Laat zien wat de OR heeft bereikt en welke impact dat heeft op de organisatie. 
  • Presentaties of informele sessies organiseren waarin huidige OR-leden uitleggen wat hun werk inhoudt en waarom het belangrijk is. Zorg dat dit geen droge, formele sessie wordt, maar een kans om vragen te stellen en ervaringen te delen. 
  • Heldere functiebeschrijvingen opstellen voor OR-leden, zodat mogelijke kandidaten weten wat er van hen verwacht wordt. 

Als mensen een goed beeld hebben van de waarde van de OR en zien hoe zij persoonlijk kunnen bijdragen, worden ze eerder gemotiveerd om zich kandidaat te stellen. 

  1. Kies ambassadeurs binnen het bedrijf

Het werven van nieuwe OR-leden begint met het herkennen van potentiële kandidaten. Een effectieve manier om de juiste mensen te vinden is door gebruik te maken van ambassadeurs binnen het bedrijf. Huidige OR-leden kunnen actief op zoek gaan naar collega’s die zich al inzetten voor het welzijn van medewerkers of interesse tonen in organisatievraagstukken. 

  • Laat OR-leden persoonlijke gesprekken voeren met collega’s die interesse of potentie tonen. 
  • Vraag leidinggevenden om geschikte kandidaten aan te bevelen. Ze kennen vaak medewerkers die goed zijn in samenwerken en over leiderschapskwaliteiten beschikken. 

Door mensen persoonlijk te benaderen en hen te laten weten dat hun bijdrage waardevol is, vergroot je de kans dat ze zich kandidaat stellen. 

  1. Creëer ruimte voor ontwikkeling

Veel mensen zijn op zoek naar kansen om zich professioneel te ontwikkelen. Door lid te worden van de OR, krijgen ze de kans om vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van communicatie, onderhandeling, besluitvorming en strategie. Benadruk deze voordelen in je wervingscampagne! 

  • Bied training en coaching aan voor OR-leden. Dit geeft hen niet alleen de tools om succesvol te zijn in hun OR-rol, maar versterkt ook hun professionele ontwikkeling. 
  • Communiceer dat OR-lidmaatschap een kans biedt om hun netwerk uit te breiden, nieuwe perspectieven op bedrijfsvoering te krijgen en een impact te maken binnen de organisatie. 
  • Maak duidelijk dat deelname aan de OR hen ook kan helpen hun leiderschapsvaardigheden verder te ontwikkelen, wat weer van toegevoegde waarde is voor hun carrière. 

Wanneer mensen zien dat ze kunnen groeien door deel te nemen aan de OR, wordt het aantrekkelijker om zich aan te melden. 

  1. Verlaag de drempel voor deelname

Veel medewerkers twijfelen om zich kandidaat te stellen voor de OR omdat ze bang zijn dat het te veel tijd of verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Dit kun je verhelpen door de drempel voor deelname te verlagen: 

  • Maak duidelijk dat OR-lid zijn niet betekent dat ze alle antwoorden hoeven te hebben. OR-werk is een teaminspanning, en leden ondersteunen elkaar. 
  • Laat nieuwe leden weten dat ze kunnen rekenen op begeleiding en ondersteuning, bijvoorbeeld via een mentorprogramma waarin ervaren OR-leden hen helpen de eerste stappen te zetten. 

Door eventuele zorgen of misverstanden over de tijdsinvestering weg te nemen, maak je het voor potentiële kandidaten makkelijker om “ja” te zeggen. 

  1. Organiseer wervingscampagnes met een persoonlijk tintje

Een goed georganiseerde wervingscampagne kan het verschil maken. Denk aan creatieve manieren om de boodschap van de OR te verspreiden en medewerkers te enthousiasmeren. Hier zijn een paar ideeën: 

  • Wervingsweken: Organiseer een themaweek waarin de OR centraal staat, met lunchbijeenkomsten, informele kennismakingssessies of een open dag waarin medewerkers kunnen praten met huidige OR-leden. 
  • Video-interviews: Laat OR-leden in korte video’s vertellen over hun ervaring, wat ze geleerd hebben en waarom ze OR-werk waardevol vinden. 
  • Persoonlijke uitnodigingen: Stuur persoonlijke uitnodigingen naar medewerkers die je geschikt acht voor de OR. Dit geeft hen het gevoel dat hun deelname echt wordt gewaardeerd. 
  1. Wees duidelijk over de impact van OR-werk

Veel mensen willen bijdragen aan iets groters, maar ze moeten het gevoel hebben dat hun werk écht verschil maakt. Zorg ervoor dat je duidelijk maakt hoe belangrijk het werk van de OR is en welke impact ze kunnen hebben op de organisatie en hun collega’s. 

  • Laat concrete voorbeelden zien van hoe de OR belangrijke veranderingen binnen de organisatie heeft gerealiseerd, zoals verbeterde arbeidsomstandigheden, salarisstructuren of een betere balans tussen werk en privé. 
  • Communiceer regelmatig over wat de OR doet en welke successen er worden behaald. 

Mensen zijn sneller geneigd om zich aan te melden als ze het gevoel hebben dat hun inzet daadwerkelijk invloed heeft. 

Het werven van nieuwe OR-leden is een continu proces waarbij het belangrijk is om helder te communiceren, mensen persoonlijk te benaderen en duidelijk te maken welke voordelen OR-lidmaatschap biedt. Door de drempels te verlagen, ontwikkeling te stimuleren en medewerkers te laten zien hoe waardevol hun inzet is, kun je een sterke, betrokken OR vormen die de belangen van de medewerkers en de organisatie optimaal behartigt. 

Is jouw OR klaar voor de toekomst? Begin vandaag nog met werven en bouw aan een krachtig team voor morgen! 

Ben je benieuwd hoe je deze tips in de praktijk kunt brengen? Kom dan naar onze workshop op het OR Kennisfestival op 14 november en ontdek hoe je nieuwe OR-leden kunt werven en enthousiasmeren!

Creëer een sterke OR – Werving en behoud van OR-leden, voorzitter en ambtelijk secretaris’ door Wieteke Krol.

Of neem contact met ons voor meer informatie over dit onderwerp, wij helpen je graag verder.

×

Samen (mede)zeg je meer! 12 dec

Doe mee aan ons event op 12 december - Samen (mede)zeg je meer!-  en ontdek hoe je samen meer bereikt. Volg interactieve workshops en netwerk met OR-leden. Gratis inschrijving! Meer info en aanmelden