Volg de masterclass moderne arbeidsverhoudingen

06 april 2017

Ondernemingen worden steeds meer gedwongen zich flexibel te bewegen. De context waarin medezeggenschap oorspronkelijk werd vormgegeven is veranderd. MZ Services verzorgt daarom voor iedereen die de medezeggenschap een warm hart toedraagt een unieke masterclass van vier bijeenkomsten over de moderne arbeidsverhoudingen op ondernemingsniveau. In de setting van de industriële Tilburgse Spoorzone belichten we interactief actuele en relevante thema’s met per bijeenkomst nieuwe inspirerende sprekers. Meld je vandaag nog aan.

Inspelen op verandering

Deze masterclass moderne arbeidsverhoudingen gaat in op de consequenties van onze snel veranderende wereld waarin organisaties worden gedwongen flexibel mee te bewegen. Er ontstaan andere, kortere, flexibele dienstverbanden. Er is meer doorstroom, minder hiërarchie, meer participatie. Er ontstaan nieuwe organisatievormen: netwerkorganisaties waar samenwerken en kennis delen essentieel zijn. De medewerker van nu is steeds mondiger, gewend aan autonomie en zelfsturing en heeft de behoefte om betekenisvol werk te doen. Kortom: de context waarin medezeggenschap oorspronkelijk werd vormgegeven is veranderd.

Praktische informatie

Data: 23 mei en 1, 15 en 29 juni
Kosten: Voor de masterclass, die bestaat uit 4 bijeenkomsten, bedragen de totale kosten €680,- per deelnemer inclusief drankarrangement en vrijgesteld van BTW. Dit tarief is conform de SER Richtlijnen 2017.

Opzet van het programma

13.00: ontvangst met koffie, thee en een lekkernij
13.30: lezing over actueel thema door een autoriteit
14.15: interactie met de zaal á la College Tour
14.45: korte pauze
15.00: verdieping op het thema met collega’s
16.00: plenaire terugkoppeling en afsluiting met een drankje

De verschillende sprekers

23 mei 2017: nieuwe arbeidsrelaties en vernieuwende HRM (prof. dr. W.F. de Nijs)

Emeritus hoogleraar HRM Willem de Nijs is verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en wetenschappelijk autoriteit op het gebied van vernieuwing van HRM en moderne arbeidsrelaties. De ongekende technologische ontwikkelingen en mogelijkheden stellen organisaties voor nieuwe grote strategische uitdagingen. De manieren van werken en organiseren ondergaan drastische veranderingen en hebben als gevolg dat beproefde en traditionele management praktijken niet langer volstaan om het productieve werkvermogen optimaal te benutten.

De kracht en kwaliteit van sociale verbindingen in netwerken in en buiten de organisatie is cruciaal geworden.  Tijdens deze sessie wordt duidelijk hoe dit zogeheten netwerkkapitaal ontdekt, ontwikkeld en benut kan worden. De huidige HRM-systematiek voldoet hierbij niet meer volgens Willem de Nijs. Hij schetst een vernieuwend perspectief voor HRM.

1 juni 2017: vakbondswerk en de kwaliteit van arbeid (dr. R. Vreeman)

Het vakbondswerk is Ruud Vreeman met de paplepel ingegoten. Na zijn studie arbeids- en organisatiepsychologie werd hij namelijk net als zijn beide grootvaders vakbondsman. Eerst bij de NVV en daarna bij de FNV. Hij promoveerde op een proefschrift met de titel Vakbondswerk en de kwaliteit van arbeid. In zijn bijdrage deze middag geeft hij een beschouwing op de actualiteit en het belang van ‘het vakbondswerk en de kwaliteit van arbeid anno 2017’.

Ruud Vreeman heeft een indrukwekkende staat van dienst. Hij was in het verleden duo-partijvoorzitter van de PvdA, lid van de Eerste en Tweede Kamer en vervulde verschillende burgemeestersposten.

15 juni 2017: wetgeving en voortgaande flexibilisering van arbeid (mr. M. Reijrink)

De afgelopen jaren heeft de voortgaande flexibilisering arbeid een vogelvlucht genomen. Hoe verhoudt de veranderende wetgeving (zoals onder andere Wet Werk en Zekerheid en Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren) zich hiertoe? En hoe zit het met de bescherming van de medewerker? Marieke Reijrink beantwoordt al deze vragen en meer in zijn bijdrage.

Marieke Reijrink is arbeidsrecht advocaat sedert 2003. Zij heeft haar opleiding Recht en Economie (1996) en opleiding Nederlands Recht , richting Economisch publiek- en bedrijfsrecht (2002) genoten aan de Universiteit van Utrecht. Van 1996 tot 2003 is Marieke werkzaam geweest als bedrijfsjurist bij een groot accountantskantoor. Marieke is lid van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten te Breda/ ’s-Hertogenbosch en lid van de beroepsvereniging voor Medezeggenschapsprofessionals (BVMP)

29 juni 2017: toekomstscenario’s voor de medezeggenschap (dr. R. Bood)

Als de arbeidsverhoudingen op ondernemingsniveau veranderen, lijkt het goed om verschillende toekomstscenario’s te doordenken. Hiermee kunnen we ons voorbereiden op een onzekere toekomst. In deze sessie met Robert Bood ontwikkelen we enkele alternatieve toekomstscenario’s waarin belangrijke externe ontwikkelingen zich op uiteenlopende manieren manifesteren. Om de implicaties van deze ontwikkelingen goed zichtbaar te maken, rekken we de grenzen van ons eigen voorstellingsvermogen flink op.

Na zijn studie Economie aan de Rijksuniversiteit van Groningen promoveerde Robert Bood aan dezelfde universiteit op een onderzoek naar de leerprocessen die ondernemingen en managers doorlopen bij het opzetten van nieuwe activiteiten. In zijn dagelijkse praktijk richt hij zich op de wijze waarop ondernemingen omgaan met strategische risico’s en onzekerheden en verkent en ontwikkelt hij benaderingen om ze te monitoren, te mitigeren en, indien mogelijk, te benutten.