Omarm nieuwetijdse medezeggenschap
Door: Susanty Nap
Darwin wist het in 1859 al: mensen passen zich constant aan hun omgeving aan. Eerst ‘simpele’ adaptaties zoals rechtop lopen, tegenwoordig zijn we zover ontwikkeld dat we ook in materialistische zin alles hebben. De welvaart is op zijn hoogtepunt. Gelukkig houdt het daar niet mee op, ons bewustzijn groeit door.
Neem onze carrières: het draait niet meer om de duurste auto of de indrukwekkendste loonstrook. Naar onszelf luisteren vinden we veel belangrijker. Net als de balans tussen privé en werk of persoonlijke ontplooiing. Van welvaart bewegen we naar welzijn. Je zou kunnen zeggen dat er een nieuw tijdperk is aangebroken. Een grote omslag die vraagt om bijpassende nieuwetijdse medezeggenschap.
Een nieuwe grondtoon
Het nieuwe tijdperk dat aanbreekt kenmerkt zich door samenwerken, in plaats van tegenwerken. Medezeggenschap is geen machtsmiddel meer, maar een middel om de organisatie samen steeds beter te maken. De OR zet zich niet meer af tegen de directie, maar gaat een open, transparant en eerlijk gesprek aan op basis van gelijkwaardigheid. In deze waarden ligt de sleutel tot succes.
Nieuwetijdse medezeggenschap gaat over met elkaar werken aan een gezamenlijke ambitie.
Survival of the happiest
We begrijpen met zijn allen steeds beter dat het welzijn van de medewerker essentieel is voor tevreden en productief personeel. De aandacht gaat daarom steeds meer naar ‘zachte’ kanten van een baan, zoals een plezierige werkomgeving en het voorkomen van psychosociale arbeidsbelasting. Moderne organisaties richten zich op verbinding, vertrouwen en het aangaan van de dialoog. Survival of the happiest, zeg maar.
Pionieren
Organisaties zitten op dit moment volop in de verkenningsfase. Initiatieven voor nieuwetijdse medezeggenschap buitelen over elkaar heen. Hierbij wordt steeds gezocht naar een manier om betrokkenheid onder medewerkers te bevorderen, vanuit het idee dat we samen meer bereiken. Schrik niet dat zo’n proces niet binnen een week geregeld is. Door trial and error wordt steeds duidelijker wat de meest optimale variant is voor jouw organisatie.
Straf jezelf en anderen bij fouten niet af, maar leer er juist van. Pas als je je kwetsbaar opstelt en durft te reflecteren, ontstaat er groei.
Van angst naar vertrouwen
Het achterlaten van angst en macht en plaats maken voor nieuwetijdse medezeggenschap die zich richt op verbinding en vertrouwen geeft ruimte voor kwetsbaarheid. Er mogen fouten worden gemaakt, om daar weer van te leren. Alleen dan groei je als medezeggenschap dichter naar elkaar toe. Voor sommige organisaties is dit compleet nieuw en vergt de verandering tijd en geduld.
Doe jij al aan nieuwetijdse medezeggenschap?
Nu zullen er mensen zijn die dit blog lezen en zich totaal niet herkennen in het beeld dat ik schets. Dat begrijp ik. De transformatie naar nieuwetijdse medezeggenschap is immers nog volop gaande. Noem me een idealist, maar ik ben ervan overtuigd dat jouw organisatie hierdoor excelleert. En dat we met die transformatie de wereld net een stukje beter maken. Doe jij mee?