Een nieuw pensioenakkoord: de gevolgen voor jouw OR
Door: Patrick Hüngens
Al sinds 2017 heeft de OR instemmingsrecht bij het invoeren of wijzigen van pensioenregelingen. Nu er een nieuw pensioenakkoord is aangenomen, verandert er weer van alles. Het is voor verzekeraars bijvoorbeeld niet meer toegestaan om een leeftijdsgebonden premie te hanteren. Dus is er kans dat jouw OR aan de bak moet. Wij vertellen je wat je wel – of juist niet – moet doen.
Mogelijkheid 1: je hoeft niets te doen
In veel gevallen hoeft jouw OR niets te regelen op het gebied van pensioen. Raadpleeg hiervoor de handige beslisboom die we maakten. Je weet zo precies of jij een rol speelt bij de pensioenhervormingen.
Mogelijkheid 2: er is geen regeling
Is er nog geen pensioenregeling, dan is dit wellicht het perfecte moment voor een initiatiefvoorstel. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is goed werkgeverschap immers belangrijker dan ooit. Om nieuwe mensen aan te trekken, maar zeker ook om huidige werknemers te behouden. Een nette pensioenregeling is een factor die veel medewerkers, ook de jongere (!), belangrijk vinden.
Als OR heb jij mogelijk instemmingsrecht wanneer pensioenregelingen veranderen. Houd dat in je achterhoofd.
Mogelijkheid 3: de regeling wordt gewijzigd
Het kan ook zo zijn dat er al een regeling is waarvoor de OR ooit instemming gaf. Op het moment dat er wijzigingen doorgevoerd moeten worden, heeft de OR opnieuw instemmingsrecht. Zorg dat je in dit geval perfect geïnformeerd bent. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:
- Wat kost de pensioenregeling het bedrijf?
- Wat kost het de medewerkers? Die betalen immers vaak mee en hebben naast hun pensioen nog andere vaste lasten.
- Wat krijgen medewerkers ervoor terug?
Een adviseur kan jouw OR in dit geval bijstaan. Wil je de hoofdprijs betalen voor een regeling met veel zekerheden? Of ga je liever voor goedkoop, met een onzekere uitkomst? MZ Services helpt je van strategiebepaling tot onderhandeling. En van inhoud tot proces. Wij werken bovendien samen met diverse partijen, zoals pensioenexpert Theo Gommer.
Nog één laatste ding
Het nieuwe pensioenakkoord bevat opnieuw een mogelijkheid tot vroegpensioen, zoals we vroeger de VUT kenden. Deze regeling maakt het mogelijk om drie jaar eerder met pensioen te gaan tegen een fiscaal aantrekkelijke premie. Aan jouw OR om te bepalen of het wenselijk is dit vroegpensioen op te nemen in de regeling. De mogelijkheden zijn weliswaar verre van ‘goudgerand’, maar bieden wel kansen, bijvoorbeeld voor werknemers die zwaar werk doen. Ook hierin denken we als inhoudelijk adviseur graag met jullie mee.