Organisaties laten groeien in gelijkwaardigheid

27 oktober 2020

Tot corona ging het goed met de economie, heel goed zelfs. En ondanks de krimp zijn er nog altijd bedrijven met enorme winsten. Maar wat opvallend is aan deze trend: de werkenden profiteren nauwelijks van groei. De lonen stijgen amper en behalve de aandeelhouders deelt niemand mee in de winst. Daarnaast is de gelijkheid in de wereld ver te zoeken. Een klein deel strijkt het grote deel van het geld op. De essentie hiervan uit het boek ‘Fantoomgroei’ van Sander Heijne en Hendrik Noten, trof Arnoud Gazan, organisatie- en OR-adviseur bij MZ Services.

Arnoud GazanArnoud Gazan zet een ander geluid op de agenda

“De laatste jaren komen er gelukkig steeds meer initiatieven om deze ontwikkeling te doorbreken en te strijden voor een eerlijkere verdeling en een gezonde planeet. Zo ondertekenden 193 wereldleiders de 17 doelen van de Verenigde Naties, pleit de econoom Christian Felber voor een nieuw model van duurzaamheid en komen er bedrijven die een einde maken aan winstmaximalisatie.”

Wat is goed werkgeverschap?

Ik maak me ook zorgen over de ontwikkeling van winstbejag en maak mij hard om deze trend van groei te doorbreken: “De economie is uit zijn verband gerukt. We zijn alleen bezig met groei en winst maken, we rennen met zijn allen achter dit systeem aan, maar zijn medewerkers gelukkig? Wat is de impact op hen? Is dit goed werkgeverschap? Het is echt tijd om het tij te keren!”

We zitten gevangen in de mindset van de economie: groei, groei, groei. Ik probeer organisaties de ogen te openen door een andere boodschap op de agenda te zetten.

Dialoog als belangrijkste wapen

Maar hoe doe je dat, het tij keren? Om te beginnen moeten we ons bewust worden van deze situatie. Dit kun je doen door het onderwerp stelselmatig op de agenda te zetten bij bijvoorbeeld directies, managementteams en ondernemingsraden. Tijdens zo’n overleg bespreek ik bijvoorbeeld wat echt belangrijk is in de organisatie, hoe je een goed sociaal leefklimaat creëert en wat de verantwoordelijkheid van een OR en het management is.  

Vaak zijn organisaties, of het nu om overheidsinstellingen of het bedrijfsleven gaat, instrumenteel bezig. Het gaat om regelingen, technische zaken, doelen, faciliteiten. Tevens zitten we gevangen in de mindset van de economie: groei, groei, groei. Ik probeer ze de ogen te openen door een andere boodschap op de agenda te zetten. Het kunnen kleine dingen zijn, zoals de leefstijl en gezondheid van de werknemers, maar ook iets groots als de 17 doelen van de Verenigde Naties.

De OR kan altijd iets betekenen

Als adviseur wil ik dit onderwerp bespreekbaar maken, bewustwording creëren en aandacht geven aan deze ontwikkeling. De OR kan iets in gang zetten. Het gaat om het welzijn van de medewerkers, niet alleen of het bedrijf groeit, maar of medewerkers kans hebben om te groeien en of er solidariteit is. Ik heb de ambitie om mee te strijden voor een andere, betere wereld met meer gelijkwaardigheid. Elk aandeel hierin, hoe klein ook, telt mee.”

Maak jij met jouw OR ook het verschil? Arnoud vertelt je graag meer over hoe jullie samen een rimpeling kunnen veroorzaken.

Meer lezen over goed werkgeverschap?

Didi vertelt wat zij goed werkgeverschap vindt.