Pensioen op de agenda – 5 redenen waarom je werknemers op tijd moet informeren over de nieuwe pensioenwet

Alle pensioenregelingen in Nederland zullen tussen nu en 2028 worden aangepast aan de Wet toekomst pensioenen, de Wtp. Rondom de aanpassingen moet er ook goed gecommuniceerd worden met de werknemers. Wij hebben een stappenplan opgesteld voor ondernemingsraden, waarin alle stappen aan bod komen. In deze blog lees je alles over communicatie. Dit is stap 7 in het ‘10-stappenplan WTP’.

Door: &Gommer Pensions Group

Pensioen op de agenda - informeren, pensioen, OR, WTP, medezeggenschapWat is stap 1 tot en met 6 ook alweer?

De eerste stap van het ‘10-stappenplan WTP’ is investeren in kennis. Lees erover in dit blog: Pensioen op de agendaStap 2 is inventariseren waar je nu staat. Wanneer je als voltallige OR voldoende kennis hebt en een duidelijk beeld hebt van waar jullie staan en wat de impact zal zijn van de aanpassing, kun je inhoudelijk aan de slag met het maken van keuzes. De eerste keuze daarna is de keuze tussen een solidaire of flexibele premieregeling. Vervolgens bij stap 4 de vraag of de opgebouwde pensioenen wel of niet worden ingevaren. De vorige keer schreven wij over het bepalen van de flatrate en stap 6 gaat over de compensatie.

In dit blog vind je 5 redenen waarom je werknemers op tijd moet informeren.

  1. Voorkom onrust
    Bijna iedereen weet dat er dingen gaan veranderen rondom het pensioen. De afgelopen jaren is er in de media veel aandacht geweest voor het nieuwe pensioenstelsel. Die aandacht is niet altijd positief geweest, terwijl dat voor een groot deel onterecht was. Werknemers kunnen zich zorgen maken over de veranderingen die eraan komen. Afhankelijk van jullie regeling zullen de gevolgen verschillend zijn. Voor de ene werknemer zal er een groot effect zijn, voor de andere niet tot nauwelijks verandering. En vaak is de verandering een verbetering.

De mogelijke onrust en negativiteit bij werknemers kun je maar beter zo snel mogelijk wegnemen door hen zo tijdig en volledig mogelijk te informeren.

  1. Neem ze mee in het proces
    Als nog niet alles duidelijk is, wordt er vaak gekozen om nog niet te communiceren. Maar teruggrijpend op punt 1: voorkom onrust en negativiteit. Dus als je nog niet veel inhoudelijks te melden hebt, communiceer dan het proces. Dat geeft duidelijkheid en vaak ook vertrouwen.
  2. Uiteindelijk moeten werknemers akkoord gaan
    De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht bij een wijziging van de pensioenregeling. Maar als ondernemingsraad ga je niet namens de werknemers akkoord. Uiteindelijk moeten zij individueel akkoord gaan met de wijzigingen. Door werknemers mee te nemen in het proces en goed te informeren, werk je toe naar een akkoord van alle werknemers.
  3. Iedereen wordt geïnformeerd
    Dit jaar werken de meeste pensioenfondsen aan de concretisering van hun plannen. Vanaf komend jaar gaan zij allemaal communiceren. Aangezien 85% van het pensioen in Nederland bij een pensioenfonds wordt opgebouwd, kun je er dus vanuit gaan dat de komende 2 tot 3 jaar iedereen in Nederland geïnformeerd gaat worden. Jullie kunnen dan niet achterblijven.
  4. Het gaat uiteindelijk over het geld van de werknemers zelf
    Pensioen is geld van de werknemers. Als je daarover beslissingen gaat nemen, beslis je dus over hun geld. Omdat het hun geld betreft, hebben zij ook het recht om als eersten de juiste en volledige informatie te ontvangen over de wijzigingen die eraan komen.

→ Kortom, OR-leden: aan jullie de taak om te zorgen dat de werknemers tijdig geïnformeerd worden. Het gaat immers om hun geld én toekomst.

In het 10-stappenplan is inzichtelijk gemaakt hoe de pensioenregeling aan te passen naar de Wet Toekomst Pensioenen. Wil je het stappenplan bekijken?