Pensioen op de agenda – Invaren ja of nee, welke route?

De komende tijd moet jullie pensioenregeling worden aangepast aan de nieuwe pensioenwetgeving. Uiterlijk 1 januari 2028 moet alles klaar zijn. Dit blog gaat over stap 4 in het ‘10-stappenplan WTP’. Stap 4 is de keuze om wel of niet in te varen.

Door: &Gommer Pensions Group

pensioen ORWat zijn stap 1, 2 en 3 ook alweer?

Stap één van het ‘10-stappenplan WTP’ is investeren in kennis. Lees erover in het eerste blog van deze reeks. Stap 2 is inventariseren waar je nu staat. Wanneer je als voltallige OR voldoende kennis hebt en een duidelijk beeld van waar jullie staan en wat de impact zal zijn van de aanpassing kun je inhoudelijk aan de slag met het maken van keuzes. Kies je voor een solidaire of flexibele premieregeling?

Wanneer moet je klaar zijn?

Maar om keuzes te maken en er als ondernemingsraad samen met de werkgever uit te komen, heb je (iets) minder tijd. Bouwen jullie pensioen op bij een pensioenfonds, dan moet het transitieplan 1 januari 2025 gereed zijn. In alle andere gevallen moet je transitieplan gereed zijn op 1 oktober 2027. Een van de keuzes die je moet maken is of je de opgebouwde pensioenen gaat invaren.

Wat is invaren?

Invaren is het opgebouwde pensioen op basis van de oude wetgeving omzetten in een pensioen op basis van de nieuwe wetgeving. Vaak zijn er op basis van eindloon of middelloon in het verleden vaste pensioenen opgebouwd. Deze pensioenaanspraken worden dan omgezet in een persoonlijke pensioenpot, waarbij de hoogte van de pensioenpot bepalend is voor de hoogte van de pensioenuitkering.

Wel of niet invaren?

De standaardroute in de wet is wél invaren. Maar daar zijn uitzonderingen op.

Ten eerste kun je er voor kiezen om niet in te varen wanneer dat nadelig kan uitpakken voor de deelnemers. Denk bijvoorbeeld aan een pensioenfonds waarbij er sprake is van een gegarandeerde indexatie of een bijstortverplichting van de werkgever. In die situatie kan het niet evenwichtig zijn om in te varen en kun je er dus voor kiezen om niet in te varen.

Pensioen dat is opgebouwd bij een verzekeringsmaatschappij en dat gegarandeerd is wordt ook niet ingevaren. Deze rechten blijven ongewijzigd.

Pensioen op basis van een beschikbare premieregeling wordt ook niet ingevaren. Er is immers al sprake van een persoonlijke pensioenpot.

Wat te doen als OR?

Beoordeel jullie situatie en kijk of het vraagstuk invaren wel of niet aan de orde is. Wanneer het niet aan de orde is, ben je snel klaar met stap 4. Wanneer er wel een invaarvraagstuk is, dient dit in overleg met de werkgever en het pensioenfonds te worden besproken.

P.S. Wil je je kennis verbreden op het gebied van pensioen? Kom dan samen met je mede OR-leden de HR-verantwoordelijke naar een van de kosteloze pensioentrainingen in juni op diverse locaties in Nederland. Meer informatie en aanmelden, klik hier.

In het 10-stappenplan is inzichtelijk gemaakt hoe de pensioenregeling aan te passen naar de Wet Toekomst Pensioenen. Wil je het stappenplan bekijken?

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.