Houd plezier in je werk met deze handige tips
Door: Charlotte van Beek
Jij haalt plezier uit jouw werkomgeving, collega’s en werkzaamheden. Dat motiveert om iedere ochtend naar het werk te vertrekken. Dat is thuis toch even wat anders. Heb je nog niet de juiste motiverende prikkels ontdekt? Charlotte helpt je.
Waar zit de motivatie?
Er zijn tal van trucjes om enthousiast in je werk te blijven. Door tijdens de dag even frisse lucht te halen. Een goede werk–playlist op te zetten (Local Natives werkt voor mij). En vooral te communiceren in positieve taal, want dat werkt aanstekelijk. Maar nog belangrijker dan een aantal hacks om je motivatie op te krikken, is uitzoeken welke dingen jou nou drijven.
Neem de tijd om op papier te zetten wat je motiveert. Zowel intern als extern. Wat ik daarmee bedoel? Drijfveren van buitenaf zijn bijvoorbeeld je werkomgeving, collega’s en de mate van vrijheid in je werk. Bij interne triggers kan je denken aan gezondheid, waar je in gelooft en je ervaringen. Dat zijn de dingen waar jij kracht uithaalt. Wanneer je de motivatie kwijt dreigt te raken, pak deze punten er dan bij. Zo laad jij je weer op voor de rest van je dag.
Blijven concentreren
Het thuiswerken is voor veel mensen misschien nieuw of misschien deed je dit al vaker. Voor mij was het even een zoektocht om ook thuis geconcentreerd te blijven. Zo min mogelijk afgeleid worden tijdens het werken, heb je voor een groot deel zelf in de hand. Je kan alleen gefocust werken als je weet wat er moet gebeuren. Daarom is een dagschema of to-do-list super belangrijk. En spreek de dag ‘s ochtends door met je partner of huisgenoot. Maak vooraf al duidelijk wie wanneer belt, en wie dan dus even stil is.
Alles wat plingt, popt of meldingen geeft, zet je uit. Iedere keer als er weer een e-mail bij is gekomen, ben jij weer uit je focus. En op de chat met collega’s hoef jij ook niet altijd direct te reageren. Plan momenten in je agenda dat je je mail checkt en zet alle meldingen uit.
Kosten wat het kost je werk over acht uur verdelen, of productief aan de slag en in zes uur klaar zijn. Ik geloof meer in dat tweede. Volgens mij is het niet zo dat je per se meer werkt als je het over meer uren verspreid. Want je bent toch maar tot een bepaald moment in je diepste concentratie. Dan werkt het beter om wat vaker korte pauzes te nemen of zelfs te gaan hardlopen als je daarna weer aan de slag kan. De uitkomst is belangrijker dan de tijdsinspanning.
Wat voor de een werkt …
De tips die ik noem zijn dingen die mij helpen, of waarvan collega’s zeggen dat ze er beter door werken. Maar voor iedereen helpen er andere dingen. Daarom is het belangrijk om van je collega’s te weten wat hen motiveert en hoe zij het beste gefocust werken. Dan kan je elkaar daarmee helpen.
Praat elkaar niet alleen bij over werk gerelateerde activiteiten, maar plan ook ruimte in voor de koffieautomaatgesprekken. En sluit gezamenlijk de week af op vrijdagmiddag. Dan kom je ook minder in de verleiding om op zaterdag toch nog even je mail te checken.
De een fleurt op van een videocall en geniet van het zien van mensen. Maar de ander vindt het heel vermoeiend en bij hem vreet het alleen energie. Een videocall blijkt ook fysiek meer van je te vragen. Alleen al omdat je steeds die milliseconde verschil tussen beeld en geluid moet processen. Vreet het jouw energie? Houd het gesprek dan kort en efficiënt. Of geef slechte wifi de schuld en bel iemand op.