Stap 8: Transitieplan

Alle pensioenregelingen in Nederland zullen tussen nu en 2028 worden aangepast aan de Wet toekomst pensioenen, de Wtp. Een belangrijk onderdeel is het transitieplan. In dit blog zoomen we hier verder op in. Wat is het en wanneer is het wel en wanneer is het niet verplicht. Dit is stap 8 in het ‘10-stappenplan WTP’.

Door: &Gommer Pensions Group

Wat zijn stap 1 tot en met 7 ook alweer?

stappenplan Pensioen Gommer stap 8De eerste stap van het ‘10-stappenplan WTP’ is investeren in kennis. Lees erover in dit blog.
Stap 2 is inventariseren waar je nu staat. Wanneer je als voltallige OR voldoende kennis hebt en een duidelijk beeld hebt van waar jullie staan en wat de impact zal zijn van de aanpassing, kun je inhoudelijk aan de slag met het maken van keuzes.
De eerste keuze daarna is die tussen een solidaire of flexibele premieregeling. Daarover meer in dit blog.
Vervolgens, bij stap 4, komt de vraag of de opgebouwde pensioenen wel of niet worden ingevaren.
Bij stap 5 schreven wij over het bepalen van de flatrate, en stap 6 gaat over de compensatie.
In blog 7 gaven wij 5 redenen waarom je werknemers op tijd moet informeren.

Het transitieplan

Een transitieplan is een belangrijk document in het proces van de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Het is een gedetailleerd plan dat door de werkgever, in samenwerking met de pensioenuitvoerder, wordt opgesteld.
In het transitieplan wordt beschreven hoe de overgang van de huidige pensioenregeling naar de nieuwe regeling zal plaatsvinden. Het bevat informatie over de keuzes die zijn gemaakt, de gevolgen voor de deelnemers en hoe eventuele nadelen gecompenseerd zullen worden.

Voor de ondernemingsraad is het cruciaal om dit plan grondig te bestuderen en te begrijpen, omdat het de basis vormt voor wijzigingen in de pensioenregeling en direct invloed heeft op de belangen van de werknemers. Het transitieplan moet duidelijk, volledig en evenwichtig zijn, zodat alle betrokkenen goed geïnformeerd zijn over de aanstaande veranderingen en de gevolgen.

Transitieplan: niet altijd verplicht

Een transitieplan is niet altijd verplicht. Het hangt af van de specifieke situatie van de pensioenregeling en de werkgever. Hier zijn de belangrijkste punten:

  • Verplicht: Een transitieplan is verplicht als de werkgever besluit om de bestaande pensioenregeling aan te passen aan het nieuwe pensioenstelsel.
  • Niet verplicht: Als de werkgever al een premieregeling heeft die voldoet aan de nieuwe wetgeving, is een transitieplan niet nodig. Ook wanneer een werkgever gebruikmaakt van het overgangsregime (voortzetting staffel) is een transitieplan niet verplicht.
  • Nieuwe regelingen: Voor werkgevers die een volledig nieuwe pensioenregeling opzetten, is geen transitieplan vereist.
  • Uitzondering: Zelfs als een transitieplan niet wettelijk verplicht is, kan het nog steeds waardevol zijn om er een op te stellen voor duidelijke communicatie en planning.

Het is belangrijk om als ondernemingsraad na te gaan of in jullie situatie een transitieplan verplicht is en, zo ja, ervoor te zorgen dat dit plan zorgvuldig wordt opgesteld en beoordeeld.

Wanneer moet het transitieplan klaar zijn?

Het transitieplan voor pensioenfondsen moet uiterlijk op 1 januari 2025 klaar zijn. Voor een pensioenregeling bij een verzekeringsmaatschappij of een premiepensioeninstelling is de deadline 1 oktober 2027.

Als ondernemingsraad is het belangrijk om actief betrokken te zijn bij dit proces en erop toe te zien dat er voldoende tijd wordt genomen voor een zorgvuldige voorbereiding en uitvoering van het transitieplan. In de praktijk zit er tussen de start van het nadenken over een gewijzigde pensioenregeling en het gereed maken van het transitieplan al snel 1 tot 1,5 jaar. Bij een complexe situatie kan dit proces zelfs nog langer duren.

Instemmingsaanvraag OR

Wanneer de werkgever het transitieplan heeft opgesteld, moet deze een instemmingsaanvraag indienen bij de ondernemingsraad. Deze aanvraag betreft de wijziging van de pensioenregeling. De ondernemingsraad heeft vervolgens de taak om deze aanvraag zorgvuldig te beoordelen. Hierbij wordt gekeken naar:

  • de inhoud van het transitieplan,
  • de gevolgen voor de werknemers,
  • en de evenwichtigheid van de voorgestelde wijzigingen.

Het is belangrijk dat de ondernemingsraad voldoende tijd neemt voor deze beoordeling en indien nodig aanvullende informatie of verduidelijking vraagt.

In het 10-stappenplan is inzichtelijk gemaakt hoe de pensioenregeling aan te passen naar de Wet Toekomst Pensioenen. Wil je het stappenplan bekijken?