Stap 9: Instemming werknemers

Alle pensioenregelingen in Nederland zullen tussen nu en 2028 worden aangepast aan de Wet toekomst pensioenen, de Wtp. Een essentiele stap is het verkrijgen van een akkoord van de werknemers. In dit blog zoomen we hier verder op in. Dit is stap 9 in het ‘10-stappenplan WTP’.

Door: &Gommer Pensions Group

pensioen gommer wtp OR, medezeggenschapWat is stap 1 tot en met 8 ook alweer?

De eerste stap van het ‘10-stappenplan WTP’ is investeren in kennis. Lees er meer over in dit blog: Stap 1. Stap 2 is inventariseren waar je nu staat. Wanneer je als voltallige OR voldoende kennis hebt en een duidelijk beeld hebt van waar jullie staan en wat de impact zal zijn van de aanpassing, kun je inhoudelijk aan de slag met het maken van keuzes.

De eerste keuze daarna is die tussen een solidaire of flexibele premieregeling. Vervolgens behandel je bij stap 4 de vraag of de opgebouwde pensioenen wel of niet worden ingevaren. Bij stap 5 schreven wij over het bepalen van de flatrate en stap 6 gaat over de compensatie. In blog 7 gaven wij vijf redenen waarom je werknemers op tijd moet informeren. Blog 8 behandelde het transitieplan dat moet worden opgesteld.

Het transitieplan en instemming

Wanneer de werkgever het transitieplan heeft opgesteld, moet deze een instemmingsaanvraag indienen bij de ondernemingsraad. Deze aanvraag betreft de wijziging van de pensioenregeling.

Akkoord werknemers

De ondernemingsraad moet dus instemmen met het transitieplan, maar kan niet namens alle werknemers akkoord gaan met de voorgestelde wijziging. Nadat de ondernemingsraad heeft ingestemd, moeten vervolgens alle werknemers individueel akkoord gaan met de gewijzigde pensioenregeling.

Wat als je dit niet doet

Wanneer het individuele akkoord van werknemers niet wordt gevraagd en de pensioenregeling toch wordt aangepast, is dat een niet-rechtsgeldige aanpassing. Werknemers hebben dan formeel nog steeds recht op de oude pensioenregeling.

Informatie is belangrijk

Om akkoord te krijgen is het belangrijk dat werknemers begrijpen waar ze mee akkoord gaan. Dat betekent dat zij een brief moeten krijgen met daarin een duidelijke uitleg van de wijziging. Ook moeten de consequenties voor de werknemers worden beschreven.

Wanneer de wijziging complex en/of impactvol is, kan vaak niet worden volstaan met alleen een brief. Een uitleg tijdens een groepsgewijze presentatie is dan vaak ook noodzakelijk. Daarnaast kan worden gekozen voor individuele gesprekken met werknemers, waarin in een één-op-één-setting uitleg wordt gegeven.

Rol van de ondernemingsraad

Als ondernemingsraad is het belangrijk om te controleren of er daadwerkelijk een akkoord wordt gevraagd aan de werknemers. Vaak stellen ondernemingsraden bij het instemmen met de wijziging ook eisen aan de communicatie die gaat plaatsvinden. Het is bovendien gebruikelijk dat tijdens een groepsgewijze presentatie de ondernemingsraad een korte toelichting geeft op het gelopen proces en de uiteindelijke uitkomst.

In het 10-stappenplan is inzichtelijk gemaakt hoe de pensioenregeling aan te passen naar de Wet Toekomst Pensioenen. Wil je het stappenplan bekijken?