Ontdek jouw drijfveren met de Talent Motivatie Analyse
Door: Charlotte Muller
Jij werkt hard, bent goed in wat je doet en sluit iedere dag met succes af. Maar, haal jij ook energie uit je werkzaamheden? Word je er blij van? En doe jij werk dat jij goed kunt of werk waar jij gelukkig van wordt? Dat zijn twee verschillende dingen. Ontdek jouw drijfveren met de Talent Motivatie Analyse (TMA) en ontdek waar jij blij van wordt.
TMA in het kort
De Talent Motivatie Analyse is een assessment dat drijfveren en voorkeursgedrag of talent meet. Bij het invullen van de test denk je steeds: waar gaat mijn staart van kwispelen? De drijfveren variëren van emotionele balans, motieven, sociale en beïnvloedende talenten tot leidinggevende en organisatorische talenten. Bij iedere drijfveer hoort een score die jouw voorkeursgedrag weergeeft.
Dit is Loes
Loes werkt al tien jaar als manager binnen organisatie X. Zij coacht en adviseert haar collega’s. Zorgt dat doelen behaald worden. En maakt plannen om nog efficiënter en effectiever te werken. Loes is hét aanspreekpunt van de afdeling, helpt het team op weg en stuurt bij waar nodig. Dat ze talent heeft voor de functie, blijkt uit de doelen die jaar in, jaar uit behaald worden. Zij is de aangewezen persoon voor de job. Toch? De Talent Motivatie Analyse vertelt het haar.
Je hebt drie soorten gedrag: wat je moet, kan en wil laten zien. Het moeten is wat de omgeving (of organisatie) vraagt: de omgeving verwacht bijvoorbeeld dat je een baard draagt, ofwel de organisatie stelt een functiebeschrijving op. Wat jij kunt doen is een snor laten staan, ofwel je competenties of niveau laten zien in een organisatie. Maar jouw voorkeursgedrag is eigenlijk een stoppelbaardje, ofwel door taken te doen vanuit jouw voorkeursgedrag, voel je je het prettigste. Voorkeursgedrag is dus hoe jij het liefst zou reageren op situaties, het stoppelbaardje in dit geval. Maar je kan je natuurlijk anders gedragen omdat dat van je verwacht wordt, dus toch die baard laten staan.
Uit Loes’ Talent Motivatie Analyse kwamen interessante resultaten. Ze blijkt prestatiegericht, inlevend en doelgericht. Voorkeursgedrag dat prima past bij een manager. Maar op de drijfveer Verantwoording & Leiderschap scoorde ze een twee. Dat betekent dat ze meegaand is en weinig behoefte heeft om leiding te geven en verantwoordelijkheid te nemen. Een uitkomst die in strijd lijkt met haar huidige functie als manager.
Wat dat betekent voor Loes?
Betekent de uitslag van Loes’ Talent Motivatie Analyse dat ze haar werk al tien jaar niet goed uitvoert? Dat ze toch niet de juiste persoon voor de functie is? Helemaal niet. Ze is nog net zo goed in haar werk als eerst. Maar, ze ontdekte wel dat leidinggeven haar geen energie geeft. Dat het haar werkgeluk niet bevordert. De TMA zegt dus niets over jouw vaardigheden en competenties, maar wel over jouw drijfveren.
Het betekent niet dat Loes haar carrière meteen een totaal andere draai moet geven. Maar wél dat zij een gesprek kan voeren met haar leidinggevende. Om aan te geven waar ze energie uithaalt en welke taken beter passen bij haar voorkeursgedrag. Wellicht is er dan de ruimte om haar functieprofiel of takenpakket aan te passen. Zodat zij meer werkgeluk ervaart wat resulteert in meer productiviteit, meer motivatie en nog betere prestaties. Win–win situatie.
Ook voor de OR
Een TMA is niet beperkt tot het ontdekken van individuele drijfveren en voorkeursgedrag. In teamverband levert de TMA ook interessante inzichten op. De analyse kan er zomaar voor zorgen dat twee collega’s van takenpakket wisselen, waardoor de groepsdynamiek versterkt wordt. Zo bestaat de OR van een organisatie bijvoorbeeld uit vijf personen met ieder individuele taken. Misschien scoort het OR-lid dat de agenda bijhoudt, notuleert en ordent, wel hoger op creatieve skills. Deze taken zijn dan wellicht weggelegd voor een van zijn mede OR-leden.
De OR is het erover eens dat er minimaal één iemand in de raad moet zitten die als drijfveer Ambitie & Uitdaging heeft met als voorkeursgedrag prestatiegericht. Maar uit de TMA’s van de vijf leden komt dat bij niemand naar voren. Niet erg. Dan kan de OR actief op zoek naar een nieuw lid dat het team en diens drijfveren compleet maakt. Met TMA stel jij dus het perfecte team samen.