Wat de OR met het tweede loopbaanbeleid moet

22 juni 2020

Volgens het tweede loopbaanbeleid moeten brandweerlieden na twintig jaar op zoek naar ander werk. Dat beleid ging in 2006 in. Als OR zie je erop toe dat de werkgever de werknemer daadwerkelijk faciliteert in het zoeken naar nieuw werk. Met bijvoorbeeld opleidingsbudget of een externe partner die begeleiding biedt. Marcel van Bergen, adviseur bij onze zus ABGL, weet hier alles van. 

Adviseren

Als OR mag je overal wat van vinden. Ook over hoe de werkgever omgaat met het tweede loopbaanbeleid van brandweerlieden. Na twintig jaar vol passie dit werk doen, is het voor deze mensen niet makkelijk de stap naar iets nieuws te maken. Daarom is de werkgever verplicht hierin te faciliteren. Als OR zie je erop toe dat dit ook echt gebeurt. En adviseer je hoe dit gebeurt. 

Vraag na wat de werkgever al heeft geregeld. En controleer bij de achterban of er nog wat mist. Misschien staat het faciliteren van deze brandweerlieden nog niet bovenaan het prioriteitenlijstje van de directie. Want pas over enige tijd vertrekken de eersten. Maar een goede uitstroom begin je nu al te regelen. En daar brengen jullie advies over uit. 

De juiste partij

Het goed faciliteren van werknemers bij het zoeken naar nieuw werk zit onder andere in een opleidingsbudget. Maar daarmee alleen is de werknemer niet helemaal geholpen. Want aan welke opleiding of cursus geef je dat budget uit? Hoe weet je eigenlijk wat de volgende stap voor jou is? Al deze vragen spoken door het hoofd van een uitstromende brandweerman of vrouw. Het is nuttig om voor die vragen een partij in te schakelen die loopbaancoaching of -trajecten aanbiedt 

De OR kan een advies uitbrengen over welke partijen hij geschikt vindt. Door na te vragen bij collega’s kom je tot een gezamenlijk besluit met genoeg draagvlak. De werkgever hoeft geen tijd te spenderen aan het zoeken van een bedrijf, en jullie raden degene aan waar de meeste medewerkers achter staan. 

Waar te beginnen?

Je wil als OR actief aan de slag met de faciliteiten rondom het tweede loopbaanbeleid. Want de komende jaren krijgt de eerste lichting met dit beleid te maken. Voorkom dat deze werknemers in een gat vallen en adviseer de werkgever voor die tijd al maatregelen te treffen. Begin daarom op tijd aan dat advies.  

Wij helpen graag met zoeken naar partijen die een traject aanbieden speciaal voor brandweerlieden. En het vervolgens creëren van draagvlak en het uitschrijven van een advies. Het liefst zo vroeg mogelijk, zodat jouw collega’s niet in de kou komen te staan.  

Omdat werken bij de brandweer een bezwarend beroep is, staat er in de cao dat je maar een bepaalde tijd dit beroep mag uitoefenen. Daarna is het tijd om weer in beweging te komen.
Marcel van Bergen, adviseur bij ABGL

Schakel ons nu al in voor het beste advies over hoe de OR inspeelt bij het adviseren over het tweede loopbeleid bij brandweerlieden.