Volg bij MZ Services een doeltreffende OR training

24 januari 2017

Dit artikel gaat niet over de beste leermethode, didactische vaardigheden of het meest optimale leerklimaat, maar over de manier van leren. Om theorie te laten beklijven is het van belang de complete leercyclus te doorlopen. De Battle Training van MZ Services combineert ervaringsgericht leren met een spelelement. Wij vertellen je alles over deze effectieve OR training die blijvende inzichten brengt.

Het beste uit twee werelden

De Battle Training combineert twee theorieën met elkaar voor een optimaal resultaat. We confronteren deelnemers in een serieuze spelvorm met diverse medezeggenschapservaringen. Deze verrassende combinatie zorgt ervoor dat resultaten beklijven. Gebruik deze interactieve OR training om vaardigheden zoals luisteren, samenvatten, doorvragen, onderhandelen, argumenteren en dialoog aan te scherpen.

Uitglijden kan altijd. Ervan leren is belangrijker

Vele knappe koppen bogen zich al over de vraag hoe een mens het beste leert. De bekende filosoof Lao Tzu zei het eeuwen geleden al: “Tell me, I’ll forget. Show me, I’ll remember. Involve me and I’ll understand.” Voortbordurend op die gedachte ontwikkelde wetenschapper David Kolb een leidraad voor effectief leren. De Battle Training is deels gebaseerd op de inzichten die deze cyclus biedt.

De leercyclus van David Kolb

  • Fase 1: de concrete ervaring. Of je nu voor het eerst met schaatsen op het ijs stapt, of dat je tegenover een verbaal sterke gesprekspartner zit. Je ervaart iets.
  • Fase 2: reflectie. Hier kijk je terug op de ervaring. Wat gebeurde er precies? Viel je meteen op het koude, harde ijs? Klapte je dicht tegenover de verbaal sterke tegenstander?
  • Fase 3: analyse. Je bekijkt of de ervaring en het effect ervan representatief is voor de werkelijkheid en wat je mogelijk anders kon doen in de toekomst. Een stoel mee het ijs op voor ondersteuning? Even de tijd nemen om je reactie te formuleren?
  • Fase 4: experiment. Hier krijg je de mogelijkheid om de conclusies uit fase drie uit te werken. Helpt het als ik met een stoel het ijs op ga? Helpt het als ik de tijd neem voordat ik reageer? Helpt het als een ander het woord overneemt.

Medezeggenschap en spelelementen

Een tweede element dat leidend is voor onze OR training is de theorie van Johan Huizenga. Hij  introduceerde het begrip ‘Homo Ludens’; de mens is een spelend wezen. Hij stelt dat spel en spelelementen noodzakelijk zijn en niet weg te denken uit onze samenleving. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van politiek en cultuur. Ook van medezeggenschap wordt soms gezegd dat het spelelementen in zich heeft. De spelregels vind je in de WOR, verder zul je het zelf moeten spelen.

×

Samen (mede)zeg je meer! 12 dec

Doe mee aan ons event op 12 december - Samen (mede)zeg je meer!-  en ontdek hoe je samen meer bereikt. Volg interactieve workshops en netwerk met OR-leden. Gratis inschrijving! Meer info en aanmelden