Waarom ga jij in de OR? Laat je overtuigen  

Door: Wieteke Krol 

Meedenken over en je bemoeien met organisatiebrede plannen. De belangen van de organisatie behartigen en er voor je collega’s zijn. Of jezelf verder ontplooien en ontwikkelen tijdens jouw loopbaan. Dat zijn zomaar een paar voordelen van deelname aan de ondernemingsraad.  

Voor mij was de mogelijkheid mij te ‘bemoeien’ met het bedrijfsbeleid de reden om in de OR te gaan. Inmiddels heel wat medezeggenschapservaring rijker bracht het me bij mijn huidige rol als adviseur-trainer. Dat hoeft uiteraard niet voor iedereen te gelden. Voor jou geldt misschien één van de andere eerdergenoemde voordelen.  

Waarom zelf in de OR?

Bij mijn vorige werkgever kreeg ik veel vrijheid om mijn werk zelf in te richten en met ideeën te komen. Van daaruit leek het mij heerlijk om mij organisatiebreed met het beleid te bemoeien. Hoog tijd dus om mezelf kandidaat te stellen voor de OR om op die manier invloed uit te oefenen op de belangrijke besluiten in de organisatie.  

Wieteke KrolLeer kijken naar het bredere belang

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoef je binnen de OR niet de belangen van je collega’s te behartigen. Je bent er juist om naar het belang van de organisatie in haar geheel te kijken. En over belangrijke besluiten die het hele bedrijf aangaan, mee te denken. Zo dacht ik in mijn negen jaar dat ik in de OR zat, onder andere mee met het plan voor zelfverantwoordelijke teams.  

Als OR praat je op gelijkwaardig niveau met de bestuurder en geef je adviezen die met name betrekking hebben op het proces en de zorgvuldigheid van een besluit. Zo adviseerden wij als OR destijds om bij ieder team te peilen hoe ze tegenover deze nieuwe structuur zouden staan.  

Toets beslissingen van de bestuurder

Word je lid van de OR, dan hoef jij niet op de stoel van de bestuurder te gaan zitten. Beslissen over complexe zaken, zoals het afschaffen van functies of bepalen wie zijn baan mag houden na een reorganisatie, is niet aan jou. De reden waarom jij wel in de OR zit, is om die beslissingen van een bestuurder op zorgvuldigheid te toetsen. Leer kritische vragen te stellen en neem niet snel genoegen met een antwoord. Is het een doordachte keuze? Wat zijn de gevolgen? Wie zijn er betrokken bij de beslissing? Als OR-lid ben je onmisbaar in het besluitvormingsproces.  

Waarom ga jij in de OR?

Waarom jij de OR in gaat, mag jij uiteraard zelf weten. Is het om je met zaken te bemoeien, zoals ik? Heb je behoefte aan een stuk inzicht in het besluitvormingsproces? Of wil jij jezelf verder ontwikkelen op persoonlijk gebied? De motivatie maakt niet uit. Zolang er maar een intrinsieke motivatie, een drive, achter zit.  

Tijdrovende taak 

Als OR-lid ben jij niet na zes uur ’s avonds nog aan het overleggen met de raad over een bepaalde case. Het bedrijf waarin jij werkzaam bent, moet de medezeggenschap goed faciliteren. Wil er niemand in de OR omdat de vorige raad overuren maakte alsof het niks was, dan is het aan de bestuurder dit op de juiste manier te faciliteren. Door goede afspraken op papier te zetten, weet jij waar je aan toe bent.

Open leerhouding aannemen in de OR 

De OR is een samengestelde groep van verschillende mensen uit de organisatie. Jij hoeft dus niet overal een uitblinker in te zijn. Ga juist op zoek naar mensen met verschillende kwaliteiten. En zorg dat je elkaar daarin versterkt. Het enige dat je eigenlijk nodig hebt om een gepassioneerde OR-lid te worden is een open leerhouding en de drive om mee te doen. Stel jij je kandidaat de volgende verkiezingen? 

Veel organisaties staan voor de uitdaging de OR te vullen. Dat blijkt soms lastiger dan gedacht. MZ Services bundelde tips om hierbij te helpen.  

×

Samen (mede)zeg je meer! 12 dec

Doe mee aan ons event op 12 december - Samen (mede)zeg je meer!-  en ontdek hoe je samen meer bereikt. Volg interactieve workshops en netwerk met OR-leden. Gratis inschrijving! Meer info en aanmelden