De economie van het werkgeluk
Door: Didi Verhagen
Werkgeluk – of duurzame inzetbaarheid – is de laatste jaren hot topic. Je hoeft geen Google meer te heten om werknemers aantrekkelijke extra’s als een ‘mantelzorgbudget’ te bieden. Tegelijkertijd roept de term chief happiness officer bij velen direct een allergische reactie op. Dat zette me aan het denken, want er zijn toch genoeg redenen om heel zorgvuldig met werknemers om te gaan?
Waarom werkgeluk belangrijk is voor een bedrijf
Bedrijven houden zich altijd al bezig met de gezondheid van medewerkers. Vroeger was dat vaak heel praktisch. Als je in de bouw werkt, doe je bijvoorbeeld een helm op. Tegenwoordig hebben organisaties daarnaast steeds meer aandacht voor psychosociale belasting, oftewel het werkgeluk en werkdruk. Daar zijn een aantal logische redenen voor.
- Door de verhoging van de AOW-leeftijd moet iedereen langer doorwerken, het is dus zaak dat dit in goede gezondheid gebeurt.
- Voorkomen is beter dan genezen, want uitval kost veel geld. Ten eerste omdat iemand geen productie draait, maar wel betaald wordt. Tegelijkertijd moet er wel vervanging worden geregeld. Tot slot zijn organisaties zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van medewerkers.
- Door het aantrekken van de economie is er een krapte op de arbeidsmarkt. Goede mensen wil je daarom binnenhouden.
Van arbeid naar zingeving
Vroeger werkte je om geld te verdienen. Klaar. Tegenwoordig moet jouw baan daarnaast een zekere zingeving hebben. Hierdoor vervaagt de grens tussen werk en privé steeds meer. We werken ook voor ontplooiing, ontwikkeling, sociale contacten en status, om er maar een paar te noemen.
Ook op organisatorisch vlak veranderde er veel: we beginnen niet meer standaard om 9 uur. En thuis nemen veel werknemers ook gewoon een telefoontje aan. Dit brengt voor de individuele medewerker soms werkstress met zich mee. Want wanneer ben je nou aan het werk en wanneer niet? En meer werkstress betekent over het algemeen meer uitval.
#fitgirl
Niet alleen op het werk is gezondheid een onderwerp van gesprek. Ook in ons privéleven is gelukkig en gezond leven een trend. Superfoods zijn niet uit de schappen van supermarkten weg te denken, Instagram staat vol met #fitgirls en rokers staan tegenwoordig vaak in hun eentje te paffen.
Welvaartskwaal
Werkgeluk is belangrijk. Waarom roept de term dan zo vaak jeuk op? Voor mij persoonlijk is het de constante neiging naar perfectie. Is geluk het hoogst haalbare? Moet alles zo perfect zijn als op Instagram? Is het niet ook heel leerzaam om fouten te maken en daar met elkaar over te spreken om ervan te leren?
Ik vind het juist heel gezond als het af en toe tegenzit. Het is de voorbode voor werkgeluk. Een deel van het leven bestaat uit leren omgaan met tegenslagen en het nemen van de verantwoordelijkheid voor en de regie op jouw acties. Ook op het werk.